רשימת האטרקציות
על פי המיקום במפה
1. חומת ברלין - איסט סייד גלרי
חומת ברלין - East Side Gallery הוא אחד האתרים המפורסמים ביותר בעיר ברלין, ומייצג את החיבור בין ההיסטוריה של העיר לבין התרבות האורבנית העכשווית. זהו קטע שימור של חומת ברלין, עם יצירות אמנות גרפיטי צבעוניות שמכסים את קירות החומה, והן משדרות את המסר של חופש, אמן וכאב מתוך תקופה קשה בהיסטוריה של העיר.
מה שנשאר מחומת ברלין. בשנת 2000 שוחזרו ציורי הקיר המרהיבים ומלאי המסר שעיטרו את הצד המערבי של החומה; חורי הקליעים בצד המזרחי נותרו במקום. כל זאת לאורך מייל אחד שנותר עומד. כדאי למהר ולבקר, כי מיום ליום גרפיטי משחית את ציורי הקיר.
ה-East Side Gallery הוא קטע באורך של כ-1.3 קילומטרים של חומת ברלין שנשמר אחרי נפילת החומה ב-1989. הקטע הזה נמצא ברחוב Mühlenstrasse ליד נהר השפרה, ומציג את אחת התצוגות הגדולות והפומביות של גרפיטי ברחבי העולם.
לאחר נפילת החומה, האמנים הפכו את קטע החומה הזה לשטח יצירה, והם ציירו עליו יצירות אמנות גרפיות שמייצגות את החופש, את התקווה, את הצער ואת הפיצול שהיה קיים בעיר. בין הציורים המוכרים ניתן למצוא את הציור המפורסם של נשיקות בין ליאוניד ברז'נייב (מנהיג ברית המועצות) והנשיא הגרמני אריך הונקר.
החומה שחצתה את העיר במשך כמעט 30 שנה הייתה סמל לפיצול בין מזרח ומערב גרמניה במהלך המלחמה הקרה. כל קטע מהחומה היווה סמל לעימות הפוליטי, החברתי והצבאי בין מערב גרמניה לבין מזרח גרמניה תחת השפעת ברית המועצות. לאחר נפילת החומה, הקטע הזה הפך לשטח גרפיטי פתוח שבו האמנים יצרו יצירות שמבטאות את רגשותיהם על פי ההיסטוריה של החומה, העימותים הפוליטיים שהיו ועוד.
הגעה: רכבת תחתית תחנת Ostkreuz
2. אלכסנדרפלאץ – כיכר אלכסנדר
כיכר אלכסנדר (Alexanderplatz) היא אחת הכיכרות המרכזיות והמוכרות ביותר בעיר ברלין, גרמניה. הכיכר נמצאת במרכז אזור מזרח ברלין, והיא הייתה מקום משמעותי בהיסטוריה של העיר, במיוחד בתקופת המלחמה הקרה והחיים תחת שלטון מזרח גרמניה.
הכיכר נקראה על שם אלכסנדר הראשון, קיסר רוסיה, שביקר בברלין בתחילת המאה ה-19. בתחילה, היא שימשה כמרכז סחר ומסחר, והייתה ממוקמת ליד תחנות רכבת, דבר שתרם לפופולריות שלה כמרכז תחבורתי.
בכיכר נמצא למצוא את פרימרק ברלין היא רשת חנויות שנולדה באנגליה ומאז התפרשה ברחבי אירופה והפכה לרשת בתי כלבו ענקיים וידועים עם שפע של מוצרים במחירים נמוכים עד בינוניים. רשת פרימרק פועלת בערים רבות באירופה ובברלין יש לה שני סניפים, האחד ב-Alexanderplatz והשני ב-Walther Schreiber Platz.
החנות באלכסנדרפלאץ היא הפופולארית יותר בגלל מיקומה המרכזי. היא מתפרשת על פני שלוש קומות וכוללת מוצרי הלבשה והנעלה לגברים, נשים וילדים, מגוון רחב של אקססוריז ופריטים שונים לבית, תיקים, הלבשה תחתונה וקוסמטיקה.
הגעה: רכבת תחתית תחנת Alexander Platz
3. Fernsehturm מגדל הטלוויזיהמגדל הטלוויזיה של ברלין (Berliner Fernsehturm) הוא אחד הסמלים המוכרים ביותר של העיר ברלין והבניין הגבוה ביותר בגרמניה. הוא מהווה אטרקציה תיירותית מרכזית ומציע תצפית מרהיבה על העיר כולה.
המגדל נבנה בשנות ה-60 על ידי שלטונות מזרח גרמניה, והוא שימש כמרכז שידור טלוויזיוני. הוא הוקם במטרה להציג את עוצמתה של גרמניה המזרחית ולהדגים את הטכנולוגיה המתקדמת של המשטר הקומוניסטי. העבודה החלה ב-1965, והמגדל הושלם ב-1969.
בזמן שלטון מזרח גרמניה, המגדל הפך לסמל מובהק של כוח ושליטה. כמו כן, הוא שימש גם כתחנה לשידורי רדיו וטלויזיה עבור מזרח גרמניה.
החלק הפנימי של המגדל כולל מרפסת תצפית אשר מציעה נוף פנורמי של העיר ברלין. כשעומדים על המרפסת ניתן לראות את כל חלקי העיר, כולל את שער ברנדנבורג, חומת ברלין (במידה וניתן להגיע לטווח ראייה), ופארק טירגארטן.
203 מטרים בארבעים שניות – זו המהירות בה תנועו אם תעלו למעלית המגיעה למצפה של מגדל הטלוויזיה. גובהו של המגדל הוא אמנם 365 מטרים, אבל נקודת התצפית מסתפקת ב-203 מטרים גובה. אם תרצו להגיע קצת יותר גבוה תוכלו לעלות לקומת המסעדה המסתובבת, 3 מטרים למעלה משם. המעליות המהירות קטנות מאוד, לכן בימים בהירים תמיד יש תור ארוך בכניסה –אבל למי שחוויית המבט מלמעלה על העיר עושה את זה – שווה להשקיע את הזמן.
הגעה: רכבת תחתית תחנת Alexander Platz
4. מארקס-אנגלס פורום - Marx-Engels-Forum
מארקס-אנגלס פורום (Marx-Engels-Forum) הוא פארק ציבורי גדול הנמצא במרכז ברלין, באזור מיטה, סמוך לאזור כיכר אלכסנדר (Alexanderplatz). הפארק נקרא על שם שני המהפכנים הסוציאליסטיים המפורסמים, קרל מארקס ופרידריך אנגלס, ומוקדש להם בזכות תרומתם לפיתוח התאוריה המרקסיסטית ולמהפכות סוציאליסטיות ברחבי העולם.
הפארק הוקם ב- 1986, בתקופת מזרח גרמניה, בשנות שלטון הרפובליקה הדמוקרטית הגרמנית (GDR). הוא נבנה בסמוך למרכז הממשלתי של מזרח ברלין, ונהפך לסמל לפעולה הסוציאליסטית המזרח-גרמנית.
הפסל מציג את קרל מארקס ופרידריך אנגלס כשהם עומדים יחד, עם מבט קדימה, בעוד שהם מייצגים את התאוריה המרקסיסטית של שוויון חברתי וחקירה של מעמדות. דמותם הוצגה כמודל של סמלים מהפכניים.
הגעה: רכבת תחתית תחנת Alexander Platz
5. בית הכנסת בברלין (Neus Synagoge Berlin)
את כיפתו המוזהבת והגדולה של בית הכנסת בברלין (Neus Synagoge Berlin) תראו ממקומות שונים ברחבי העיר
הקמה: בית הכנסת החדש נבנה בין 1859 ל-1866 וממוקם ברחוב Oranienburger Strasse במרכז ברלין. הוא נבנה בתקופה שבה ברלין הייתה חלק מהאימפריה הגרמנית, והסינagogue היה המפואר ביותר בעיר בזמן בנייתו.
הפוגרום של ליל הבדולח (Kristallnacht): ב-1938, במהלך הלילה הידוע בשם "ליל הבדולח", הותקף בית הכנסת החדש על ידי הנאצים. הם הרסו את המבנה, שרפו את הקירות והרסו את הכיפות. רבות מהתמונות והחפצים יקרי הערך שהיו בבית הכנסת נגנבו או נהרסו.
למרות ההרס, חלק מהמקום שרד את המלחמה, אך בית הכנסת עצמו נהרס לגמרי אחרי המלחמה, והמבנה היה מוזנח במשך שנים רבות.
הכיפה המוזהבת: אחד הסמלים המוכרים ביותר של בית הכנסת הוא הכיפה המוזהבת הענקית שניצבת מעל המבנה. הכיפה עשויה מברזל מצופה זהב ומאוד בולטת על רקע השמים הכחולים של העיר. הכיפה שוחזרה בשנות ה-90 ומציינת את תחיית המקום.
שעות פתיחה: בכל יום (למעט שבת) החל מ-10:00. שעות הסגירה משתנות.
6. בבלפלאץ - Bebelplatz
בבלפלאץ (Bebelplatz) הוא כיכר היסטורית ממוקמת במרכז ברלין, סמוך לאוניברסיטת הומבולדט ובקרבת אחד מאזורי התיירות המרכזיים בעיר. הכיכר נקראת על שם אוגוסט בבל, פוליטיקאי סוציאל-דמוקרטי, אך היא נודעת בעיקר בזכות אירועים היסטוריים חשובים שהתרחשו בה, במיוחד קשורה עם ההיסטוריה של התרבות וההשכלה בגרמניה.
הכיכר הוקמה במאה ה-19 כחלק מהתפשטות עירונית של ברלין והפכה במהרה למרכז תרבותי, פוליטי ואינטלקטואלי. הכיכר ממוקמת ליד אוניברסיטת הומבולדט, אחת האוניברסיטאות החשובות ביותר בגרמניה, שנוסדה על ידי המדען ויליאם פון הומבולדט.
ב-10 במאי 1933, במהלך עליית הנאצים לשלטון, התרחש אחד האירועים המשפיעים ביותר על התרבות הגרמנית והיהודי בתקופה זו – הבערת הספרים. באירוע זה, אנשי סטודנטים נאצים ותומכים של המשטר שרפו אלפי ספרים ממדפי הספריות של אוניברסיטאות ברחבי גרמניה, ספרים שנכתבו על ידי סופרי שמאלנים, יהודים או כאלה שהיו נתפסים כ - "תת-תרבות" לפי עקרונות המשטר הנאצי.
הכיכר, שבאופן סמלי הייתה המקום שבו התאספו המונים, הפכה לזירת השריפה, ובמהלך היום הזה שרפו המון מאמרים, ספרים ורשימות ספרותיות שנחשבו "בלתי-רצויות" עבור המשטר הנאצי. האירוע הזה נחרת בזיכרון ההיסטורי של הציבור הגרמני והעולמי, כסמל לדיכוי החופש האקדמי והתרבותי.
הגעה: רכבת תחתית U6 תחנת FriedrichStraße7. אונטר דן לינדן (Unter den Linden)
אונטר דן לינדן (Unter den Linden) הוא אחד מהרחובות המרכזיים והחשובים ביותר בברלין, גרמניה. הרחוב ידוע בזכות ההיסטוריה הארוכה והמרשימה שלו, האדריכלות המרשימה ואופי העירוני שבו. המילה "לינדן" בגרמנית מתייחסת לעץ הלינדן, סוג של עץ בעל עלים רחבים, שהיה נפוץ לאורך הרחוב ושם הרחוב נגזר ממנו.
רחוב אונטר דן לינדן נבנה במאה ה-16 כאורח רחוב מרשים המחבר בין ארמון המלוכה לבין שער ברנדנבורג (Brandenburger Tor). הרחוב נבנה בתחילה כנתיב להולכי רגל עם עץ הלינדן על גביו, שמאוחר יותר הפך לסמל של הרחוב.
בתקופת המאה ה-18, תחת שלטונו של המלך פרידריך הגדול, הפך הרחוב לאחד מהמוקדים המרכזיים בברלין. בתקופה זו נבנו לאורך הרחוב מספר מבנים אדריכליים חשובים, והרחוב עצמו הפך לשדרה רחבה ומרשימה בה טיילו אנשי אצולה, סוחרים ואנשי ציבור.
בתקופת השלטון הנאצי ובמהלך מלחמת העולם השנייה, נגרם נזק רב למבנים ברחוב, אך אחרי המלחמה שוקם המקום בהדרגה.
הגעה: רכבת תחתית S1,S2תחנת Unter den Linden
8. גנדרמנמרקט - Gendarmenmarkt
גנדרמנמרקט (Gendarmenmarkt) הוא אחד הכיכרות היפים והפופולריים ביותר בברלין. הכיכר ממוקמת במרכז העיר, לא רחוק ממספר אתרי תיירות חשובים, והפכה לאחת מנקודות הציון המוכרות ביותר בעיר בשל האדריכלות המרשימה שלה, ההיסטוריה העשירה והאירועים שמתקיימים בה לאורך כל השנה.
הכיכר נבנתה במאה ה-17, בשנים 1688–1690, על ידי האדריכל ברנרד לובנטל, ככיכר ציבורית עבור הצבא הגרמני. בתחילה, השם של הכיכר היה "הכיכר הגדולה" (Grosse Marktplatz), אך השם "גנדרמנמרקט" ניתן לה לאחר מכן, ככל הנראה בשל הימצאותו של החיל הגנרלדרוונקר (Gendarmen), חיילים שתפקידם היה לשמור על הסדר ברחוב.
במהלך השנים, הכיכר עברה שינויים רבים ושימשה כמרכז חשוב בעיר, הן בתחום התרבות והן בתחום המסחר. האדריכלות של גנדרמנמרקט הושפעה מהסגנון הקלאסי והנאו-קלאסי, וכוללת בניינים מרהיבים עם חזיתות מעוטרות ותכניות ארכיטקטוניות ייחודיות.
הגעה: רכבת תחתית U6 תחנת Stadtmitte9. צ'קפוינט צ'ארלי Checkpoint Charlie
צ'קפוינט צ'ארלי (Checkpoint Charlie) הוא אחד מאתרי התיירות המפורסמים ביותר בברלין, והוא קשור ישירות להיסטוריה של העיר ולחוויות הקשות שנוצרו בעקבות חלוקתה לאחר מלחמת העולם השנייה. צ'קפוינט צ'ארלי היה אחד מהמעברים המשמעותיים בין מזרח ומערב ברלין, במהלך תקופת חלוקתה תחת שלטון מזרח גרמניה (ה- DDR) ומערב גרמניה (ה- FRG).
עם חלוקתה של ברלין לאחר מלחמת העולם השנייה, העיר פוצלה לשני חלקים – ברלין המזרחית וברלין המערבית. הצ'קפוינט היה אחד מני רבים שנוסדו כדי לשלוט על המעברים בין שני חלקי העיר, אך צ'קפוינט צ'ארלי היה החשוב ביותר, שכן הוא שימש כמעבר ראשי בין שני הצדדים.
הקמת צ'קפוינט צ'ארלי: צ'קפוינט צ'ארלי נוסד בשנת 1961, זמן קצר לאחר בניית חומת ברלין. הוא היה המקום שבו אנשי מערב גרמניה יכלו לעבור אל מזרח גרמניה, ולהפך, אולם המעבר היה מותר רק תחת הגבלות קפדניות.
המשמעות הסמלית: השם "צ'קפוינט צ'ארלי" מתייחס לצרוף של מילים בגרמנית, "צ'קפוינט" (כפי שהיה ידוע בכל מקום) ו-"צ'ארלי" שהוא הקוד האלחוטי בו השתמשו השלטונות הצבאיים המערביים בצ'קפוינטים השונים.
אחד הרגעים המפורסמים ביותר הקשורים לצ'קפוינט צ'ארלי התרחש בשנת 1961, כאשר חיילים סובייטיים ומערב גרמניים עמדו זה מול זה במשך מספר ימים. המתיחות הגיעה לשיא כאשר שני הצדדים לא היו מוכנים לאפשר למישהו לעבור והחיילים עמדו במצב של "השתקפות".
צ'קפוינט צ'ארלי היה נקודת מעבר למי שרצה לברוח ממזרח גרמניה למערב. מאות אנשים ניסו להימלט מהמזרח דרך צ'קפוינט צ'ארלי, חלקם באמצעות חביות בריחה, מכוניות או תעלולים אחרים, והיו כאלו שבסופו של דבר הצליחו לעבור.
הגעה: רכבת תחתית תחנת Kochstraße10. המוזיאון היהודי של ברלין (Judisches Museum Berlin)
המוזיאון היהודי של ברלין (Judisches Museum Berlin) הוא אחד מהמוזיאונים החשובים והמרשימים ביותר בגרמניה, והוא מציע תובנות עמוקות על ההיסטוריה, התרבות והחיים היהודיים בגרמניה לאורך השנים. המוזיאון נחשב לאחד מהמוזיאונים היהודיים הגדולים והחשובים בעולם, והוא מספק מבט מקיף על תרבות היהודים בגרמניה, על ההתפתחויות החברתיות והפוליטיות, ובמיוחד על ההיסטוריה הכואבת של השואה.
המוזיאון הוקם בשנת 1933 על ידי הקהילה היהודית בברלין, אך לאחר עליית הנאצים לשלטון המוזיאון נסגר ונשכח. רק בשנות ה-80 של המאה ה-20, עם תחילת השיח על מורשת השואה וההיסטוריה היהודית בגרמניה, הוקם מחדש המוזיאון בברלין, ושוב החל בתהליך של תיעוד ושימור המורשת היהודית במדינה.
הבנייה החדשה של המוזיאון, שנפתחה בשנת 2001, תוכננה על ידי האדריכל השווייצרי דניאל ליבסקינד. עיצובו המיוחד של המוזיאון, המשלב אלמנטים גיאומטריים חד-משמעיים, משדר את תחושת הכאב וההיסטוריה הקשה של העם היהודי, והוא נחשב לאחד המבנים המרגשים ביותר בברלין.
מיליוני מבקרים עברו את המסלול המזוגזג, מרגש, מדכא ומעורר מחשבה של המוזיאון החשוב הזה. דניאל ליבסקינד, האדריכל, תכנן את המוזיאון כקו ארוך ושבור, המסמל את קו החיים השבור ורצוף הייסורים של יהודי גרמניה. המוזיאון מקדיש חלק ניכר מהתצוגה לאנטישמיות, לשואה ולהשמדה, אבל גם לחשיבותה ולתפארתה של הקהילה היהודית בגרמניה ובברלין לפני עליית הנאצים.
המוזיאון מציג תערוכות קבועות ומתחלפות המיועדות לכל הגילאים ומציגות את ההיסטוריה היהודית בגרמניה.
ההיסטוריה היהודית בגרמניה: תערוכה זו עוקבת אחרי חיי היהודים בגרמניה מתחילת ההתיישבות היהודית ועד לתקופה המודרנית. התערוכה מציגה את תרומתם של היהודים למדינה בתחומים שונים כמו מדע, תרבות, עסקים, פוליטיקה ועוד, ומדגימה את ההתפתחות הכלכלית והחברתית של הקהילה היהודית.
השואה: התערוכה העוסקת בשואה היא מרכזית במוזיאון, ומוקדשת לתיעוד ההשמדה ההמונית של היהודים בגרמניה ובאירופה. מוצגים בה פריטים אישיים, תמונות, עדויות ומסמכים המתארים את חוויותיהם של היהודים תחת שלטון הנאצים, ההוצאות להורג, והסבל שנגרם לקורבנות.
חיים יהודיים אחרי השואה: התערוכה מציגה את השפעת השואה על יהודים שניצלו, את חוויותיהם ואת ההתמודדות עם השיקום וההגירה מחדש.
חיים יהודיים בגרמניה בימינו: תערוכה זו עוסקת בהשפעת המורשת היהודית על החיים המודרניים בגרמניה, המורשת התרבותית של הקהילה היהודית, והאתגרים הנוכחיים העומדים בפני היהודים בגרמניה ובעולם.
הגעה: רכבת תחתית U6 תחנת Kochstraße11. כיכר פוטסדאם פלאץ (Potsdamer Platz)
כיכר פוטסדאם פלאץ (Potsdamer Platz) מהווה נקודת ציון חשובה בעיר הן מבחינה היסטורית והן מבחינת עיצוב מודרני. הכיכר נמצאת במרכז ברלין, לא רחוק מאתרים מרכזיים כמו שער ברנדנבורג ומגדל הטלוויזיה (Fernsehturm), ומשקפת את השינוי המהותי שעברו העיר והחיים בה לאורך השנים.
כיכר פוטסדאם נחשבה במשך מאות שנים לאחת הכיכרות החשובות בברלין. היא הייתה מרכז תעשייתי ותרבותי, עם הרבה חנויות, מסעדות ותיאטראות, והיוותה מוקד תחבורה מרכזי. עם זאת, כאשר העיר חולקה לאחר מלחמת העולם השנייה, כיכר פוטסדאם נפגעה מאוד, שכן היא הייתה ממוקמת באזור חיץ בין ברלין המזרחית וברלין המערבית, וכתוצאה מכך נהרסה כמעט לחלוטין במהלך תקופת חלוקתה.
במהלך חלוקתה: בעקבות בניית חומת ברלין ב-1961, הכיכר נותרה ממוקמת בדיוק ליד הגבול בין מזרח ומערב ברלין. חומת ברלין החלה לעבור דרך פוטסדאם פלאץ, מה שגרם לכך שהכיכר הפכה לאזור ריק ונטוש.
שיקומה: לאחר איחוד גרמניה ב-1990, פוטסדאם פלאץ הפכה לסמל לשינוי ולהתחדשות של העיר. ב-1990s החלה תוכנית שיקום מאסיבית, שהפכה את הכיכר לאזור מודרני ומפואר. האזור עבר תהליך של בניית מגדלים, מרכזי קניות, מסעדות, תיאטראות ותחבורה ציבורית, והפך במהרה לאחד האזורים המבוקשים בעיר.
הכיכר עוצבה בסגנון מודרני מאוד, והיא כוללת מגדלים גבוהים, קניונים, אזורי מסעדות ובילוי. אחד מהמייצגים המרכזיים באזור הוא הבניין של Sony Center – מרכז ענק עם עיצוב ייחודי, הכולל כיפה שקופה ומודרנית שמכסה את החלק המרכזי של המתחם.
Sony Center: מבנה זה הוא אולי הסמל הבולט ביותר של פוטסדאם פלאץ, עם ארכיטקטורה מרהיבה של האדריכל Helmut Jahn, שהשתמש בחומרים מודרניים ובאור טבעי שמכנס את הפנים והחוץ של המבנה. ה-Sony Center מציע מגוון של חנויות, מסעדות, בתי קולנוע ופעילויות תרבותיות. במהלך השנה, המקום מארח מופעים שונים, תערוכות ופעילויות חינמיות.
באזור זה נמצאים כמה מהבניינים המרשימים ביותר בברלין. מרכז סוני החדיש בעל הכיפה העתידנית הוא גן עדן לחובבי הארכיטקטורה המודרנית, המבנה מכיל בתוכו בתי קפה, מסעדות, מוזיאון קולנוע, קולנוע IMAX, ומרכז גדול ומרשים של חברת סוני.
בניין מרשים נוסף באזור הוא בניין קרייסלר, השייך לחברת המכוניות המפורסמת.
הגעה: רכבת תחתית תחנת Potsdamer Platz
12. הולוקוסט דנקמל - אנדרטת השואה
הולוקוסט דנקמל (Holocaust-Denkmal) - אנדרטת השואה בברלין היא אנדרטה מרהיבה ומרשימה שנועדה להנציח את זכרם של ששת מיליון היהודים שנרצחו בשואה, והיא אחת האנדרטאות החשובות ביותר בעיר. האנדרטה נמצאת במרכז ברלין, לא רחוק משער ברנדנבורג, וכוללת אלמנטים אדריכליים שמביעים את הכאב והאובדן שהיו חלק מהמדרכים השואה.
האנדרטה הוקמה ב-2005, לאחר תהליך ארוך של דיונים וציבוריים ודרישות להקים זיכרון ראוי לשואה בגרמניה. הדיונים על האנדרטה החלו ב-1989, אך ההחלטה להקים אותה התקבלה רק בשנת 1999 לאחר משא ומתן ארוך.
האנדרטה נועדה לא רק לזכור את השואה אלא גם להוות מקום של התבוננות, למידה והתמודדות עם העבר. במהלך השנים נחשבה להניח תזכורת כואבת ומרשימה שהמבקרים יכולים להרגיש אותה בצורה גופנית ומעמיקה.
האנדרטה עוצבה על ידי האדריכל פטר אייזמן (Peter Eisenman) והיא כוללת 2,711 לוחות בטון שחלקם גבוהים וחלקם נמוכים. כל לוח משדר תחושות שונות של אובדן, חרדה ובידוד, והצורה הכוללת מייצגת את המורכבות והבלתי נראות של השואה.
ה"לוחות" (סטלות): הלוחות הם בצורה של אריחים מלבניים וגדולים, המפוזרים במבנה דמוי-רשת. גובהם משתנה, והם יוצרים תחושת חוסר יציבות. המבקר הולך בין הלוחות ובכך חווה את תחושת הבידוד והאובדן.
החוקיות של עיצוב המרחב: העיצוב של האנדרטה מבוסס על אובדן הכיוון. הלוחות שווים בגודלם אך מיקומם שונה, וכשמבקרים נכנסים לאזור, הם מוצאים את עצמם מנותקים מחוץ למרחב מוכר, תחושה שמשדרת את תחושת הבלבול והאובדן בשואה.
האווירה בתוך האנדרטה: האנדרטה מציעה מסע אישי ורגשי. ישנה תחושה של חוסר יציבות, תסכול, חוסר יכולת למצוא את הדרך במרחב הצפוף. זה משדר את הרעיון של האנושיות שנעדרת מהמקום במהלכים של השואה.
האנדרטה ממוקמת במקום חשוב מבחינה היסטורית, ליד שער ברנדנבורג, אשר היה סמוך למרכז השלטון הנאצי בברלין. המיקום הזה מחזק את ההקשר ההיסטורי שלה ומעניק לה מקום ראוי להנצחת זכר השואה.
בעוד שהאנדרטה עצמה מיועדת להנצחת זכר השואה, בסמוך לה נמצא גם המרכז להנצחת השואה, שם מוצגת תערוכה נוספת עם פריטים הקשורים לשואה, מידע אודות קורבנותיה, ופרטי עדויות. המתחם המשולב יוצר מקום שבו המבקר יכול לעכל את המורשת ההיסטורית, ללמוד עליה ולהתמודד עם הזיכרון הקולקטיבי של האירועים.
הגעה: רכבת תחתית S1,S2תחנת Brandenburger Tor
13. שער ברנדנבורג (Brandenburger Tor)
שער ברנדנבורג (Brandenburger Tor) הוא אחד הסמלים המפורסמים ביותר של ברלין ושל גרמניה כולה, ויש לו משמעות היסטורית עמוקה. השער ממוקם בלב העיר, בסמוך לכיכר פרידריכשטראסה (Friedrichstraße), ומסמל את המעבר בין המזרח למערב ברלין בתקופת חלוקתה, כמו גם את האיחוד של גרמניה אחרי נפילת חומת ברלין.
אחת מהתקופות המשמעותיות ביותר עבור שער ברנדנבורג הייתה במהלך חומת ברלין (1961 - 1989). שער ברנדנבורג היה ממוקם בדיוק על הגבול בין ברלין המזרחית לברלין המערבית. במהלך תקופת החלוקה, השער היה סגור למעבר, ולמעשה הפך לסמל של החלוקה והבדל בין מזרח ומערב העיר.
לאורך רוב תקופת החלוקה, השער לא היה נגיש לציבור. הוא היה חלק מהאזור המפורסם שהיווה את נקודת החיץ בין המזרח למערב, והיה תזכורת מוחשית לחומה שהפרידה בין שתי החלקים של העיר. לאחר נפילת חומת ברלין ב-1989, שער ברנדנבורג הפך לסמל האיחוד של העיר ושל גרמניה
העיצוב של שער ברנדנבורג משלב את הסגנון הקלאסי של יוון ורומא, במיוחד את אלמנט הקשתות והעמודים הדמויי-דורסים (לפי הדגם היווני). השער עשוי משיש וכולל חמש קשתות, ומעל הקשת המרכזית ישנה מרכבה ניצחון שזו דמות של אלת הניצחון (Victoria), שמובילה מרכבה הרתומה לשישה סוסים.
המרכבה של אלת הניצחון: הדמות המפורסמת שעל גבי השער היא אלת הניצחון, שנועדה לסמל את הישגי פרוסיה. המרכבה היא אלגוריה לניצחון, והיא עדיין מעטרת את השער גם כיום.
העמודים: השער כולל עמודים דמויי דורסים (Ionian columns) בצדדים, שמוסיפים לאדריכלות המרשימה של המבנה.
לאחר איחוד גרמניה ב-1990, שער ברנדנבורג הפך לסמל של השחרור וההיסטוריה החדשה של ברלין וגרמניה. המבנה שימש כמוקד לשמחה ולחגיגות, ובסוף אותו השנה, כשהחומה נפלה, השער הוסב מחדש למקום של חיבור ושל תקווה לעתיד.
השער לא רק שואף לשדר את רעיון הניצחון וההיסטוריה של ברלין, אלא גם מתפקד כאתר מרכזי של שיח והבנה תרבותית בגרמניה המודרנית. זהו מקום שבו חוגגים את יום אחד הימים הגדולים בהיסטוריה המודרנית של גרמניה: הפלת החומה.
הגעה: רכבת תחתית תחנת Brandenburger Tor
14. רייכסטאג - Reichstag
הרייכסטאג (Reichstag) הוא אחד האתרים ההיסטוריים והפוליטיים החשובים ביותר בברלין, ונמצא במרכז העיר. המבנה שוכן בצמוד לשער ברנדנבורג ומהווה סמל משמעותי בהיסטוריה של גרמניה, מהתקופה הקיסרית ועד לאיחוד גרמניה המודרנית.הבניין נבנה בין השנים 1884-1894, והיה מיועד לשמש כמקום מושב של הרייכסטאג הגרמני (הפרלמנט), בתקופת הקיסרות הגרמנית תחת ווילהלם השני. זהו אחד המבנים המרשימים ביותר בסגנון הניאו-רנסנסי, והוא שוכן במרכז ברלין. בנייתו נועדה להקנות לו עיצוב מלכותי.
הבניין בנוי בסגנון ניאו-רנסנסי, עם חזית מרשימה ומרווחים פנימיים גדולים המיועדים לאירועים וטקסים פוליטיים. אחת מהתכונות המיוחדות של המבנה היא הכיפת זכוכית הגדולה שנוספה במהלך השיפוץ ב-1999, בעיצובו של האדריכל נורמן פוסטר. הכיפה היא כיום חלק מהמרחב הציבורי, ומאפשרת למבקרים לראות את הנעשה במרכז הרייכסטאג וכן לספק את תחושת השקיפות בין השלטון והאזרחים.
הכיפה: הכיפה עשויה מזכוכית ומספקת תצפית פנורמית מרהיבה של ברלין. המבקרים יכולים להלך סביב הכיפה ולצפות במתרחש במבנה שלמעלה. החלק המרכזי של הכיפה מואר, וזו אלגוריה למערכת השלטון הדמוקרטי, שנעשית בצורה פתוחה ונגישה לציבור.
הבניין פתוח לציבור, ומבקרים יכולים להגיע ולהתרשם מההיסטוריה והאדריכלות שלו. לאחר האיחוד, הרייכסטאג שוחזר כדי להפוך אותו לסמל של הדמוקרטיה הגרמנית החדשה. הכיפה הפתוחה לציבור מציעה תצפית מרהיבה על העיר ועל האזור הסמוך לשער ברנדנבורג.
הסמליות של הרייכסטאג כיום: כעת הרייכסטאג משמש כמקום מושב של הבונדסטאג, והוא מקום שבו מתקיימת פעולתה של הדמוקרטיה הגרמנית המודרנית. זהו סמל של יציבות דמוקרטית, והוא נחשב לאחד מהאתרים הפוליטיים החשובים ביותר במדינה.
שעות פתיחה: המקום פתוח מידי יום בין השעות 08:00-24:00. הכניסה לכיפת הרייכסטאג מותרת רק למי שהזמין ביקור מראש באתר האינטרנט. אם לא תיאמתם ביקור מראש, תופנו לעמדה סמוכה, בה תוכלו לבדוק אם ישנם מקומות פנויים בשעת הביקור הקרובה או שתוזמנו לתאם ביקור לטווח היומיים הבאים (לא ניתן לתאם למועד רחוק יותר). חשוב לזכור להביא אתכם דרכון.
אתר אינטרנט: German Bundestag - Homepage
שימו לב לרחוב על שם יצחק רבין, הנמצא כמאה מטר מהרייכסטאג.
הגעה: רכבת תחתית תחנת Brandenburger Tor
15. פארק טירגארטן (Tiergarten)
טירגארטן הוא הפארק הגדול ביותר בברלין והוא ממוקם ברובע טירגארטן. הפארק משתרע על שטח של כ-2000 דונם ובו צמחייה מטופחת, פראית, פרחים, עצי יער, אגמים, ברווזים, סנאים וארנבים. ברחבי הפארק פזורים פסלים רבים של גדולי האומה ובמרכזו “עמוד הנצחון” בגובה של 69 מטרים.
מאוד ממצה ועונה על הדרישות.
השבמחקיש מסעדות מומלצות?
אחלה למתחילים, יש לך המלצות לברלין למתקדמים?
השבמחקתודה